2021-02-10 13:12:35• hírek • Bede Emőke

Még mindig sokan tárcsázzák indokolatlanul a 112-es segélyhívót

Képünk illusztráció. Forrás: ISU Satu Mare Facebook-oldal
Képünk illusztráció. Forrás: ISU Satu Mare Facebook-oldal

A 112 egy egységes európai segélyhívószám, amely a nap bármely órájában, ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen – hangzik a meghatározás, viszont a pontos definícióhoz az is hozzátartozik, hogy mely esetekben lehet tárcsázni ezt az egységes telefonszámot.

Bátran hívhatjuk a 112-t, ha a mentők, tűzoltók vagy rendőrök beavatkozását igénylő helyzetet észlelünk, például ha súlyos közlekedési baleset szemtanúi vagyunk vagy látunk egy lángokban álló épületet, viszont forgalmi információkat vagy épp időjárás-jelentést ne itt keressünk. Amellett ugyanis, hogy a szolgálat nem a telefonos tudakozó szerepét kívánja betölteni, az ilyen felesleges hívások le is terhelik a rendszert, veszélybe sodorva ezzel azoknak az életét, akik valóban a készenléti szervek segítségére szorulnak.


A hívások egy úgynevezett hívásközpontba futnak be, melyből minden megyében van egy. A segélyhívó romániai rendszeréért felelős Speciális Távközlési Szolgálat (STS) adatai szerint a 41 állomás a tavalyi esztendőben nem kevesebb mint 10.134.595 hívást regisztrált, s ezeknek közel fele nem valódi veszélyről tájékoztatta  a hatóságokat. Voltak, akik információkat szerettek volna kapni, mások tévedésből tárcsázták a háromjegyű számot, és természetesen nem maradtak el a hamis és szitkozódó hívások sem. A valódi vészhívások 65,05 százaléka orvosi sürgősségről szólt, a fennmaradó százalék pedig megoszlik a rendfenntartó szervek és a katasztrófavédelem között – derül ki a STS tájékoztatásából.


A Szatmár megyei hívásközpontba 2020-ban 128.843 hívás futott be, mely azt jelenti, hogy átlagosan havi 10.737 alkalommal tárcsázták a 112-t. A több mint 128 ezer hívás közül 72.964 tényleges vészhelyzetről szólt, tehát a megyénk területén leadott segélyhívások 56,63 százaléka valóban indokolt volt. A sürgősségi hívások 61 százalékban egészségügyi probléma kapcsán kértek segítséget a telefonálók.


A legtöbbször egyébként márciusban, tehát a koronavírus-járvány berobbanásának hónapjában tárcsázták a Szatmár megyeiek a 112-t. Ekkor nem kevesebb mint 12.321 hívás futott be megyénk területéről a hívásközpontba, viszont ezen hívások 50 százalékát indokolatlanul indították a telefonálók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: